Powered by Smartsupp

Co je bisque: Kulinářský skvost z mořských korýšů

Co je bisque: Kulinářský skvost z mořských korýšů

Milujete polévky a toužíte po novém a lahodném zážitku v kulinářském světě? Pak je pro vás bisque tím pravým objevem. Tato francouzská krémová polévka s vývarem z mořských korýšů je nejen bohatá na chuť, ale také plná historie a tradice. V tomto článku se dozvíte vše, co potřebujete vědět o bisque, včetně toho, jak ji připravit doma.

Co je to bisque?

Bisque je slovo, které přináší vůni moře a bohatou chuť. Tato exkluzivní krémová polévka má své kořeny ve Francii a původně se připravovala z ráčků. Dnes se však bisque často vyrábí z různých mořských korýšů, včetně krevet, krabů, humrů a langust. Název "bisque" vychází z místa původu této polévky - Biskajského zálivu.

Jak si připravit bisque?

Přestože bisque může působit jako náročná polévka na přípravu, s trochou trpělivosti ji můžete snadno připravit doma. Zde je jednoduchý návod:

Ingredience:

  • Krevety, krabi, humři nebo langusty (můžete si vybrat podle preference)
  • Arašídový olej
  • Celer
  • Pórek
  • Česnek
  • Mrkev
  • Cibule
  • Cherry rajčata
  • Portské víno
  • Brandy
  • Loupaná rajčata
  • Mouka
  • Rýže
  • Bylinky (tymián, petržel, bobkový list)
  • Sůl a pepř
  • Šlehačka na vaření

Postup:

  1. Nejprve si připravte mořské korýše, které očistíte a připravíte pro vaření.

  2. Ve větším hrnci rozehřejte arašídový olej a na něm orestujte nakrájený celer, pórek, česnek, mrkev a cibuli. Poté přidejte cherry rajčata.

  3. Přidejte připravené korýše a zalijte je trochou portského vína a brandy. Po odpaření alkoholických nápojů přidejte loupaná rajčata a promíchejte.

  4. Polévku zaprašte moukou, osmahněte a přidejte vodu podle potřeby. Můžete také přidat rýži, která slouží jako zahuštění.

  5. Přidávejte bylinky podle chuti, solte a pepřte. Vařte přibližně 30-40 minut.

  6. Poté polévku rozmixujte dohladka a nakonec vmíchejte šlehačku na vaření.

Bisque je lahodná a bohatá polévka, kterou můžete podávat s chlebem nebo grilovaným toastem. Je to kulinářský zážitek, který stojí za to!

Dotazy o bisque:

  • Jaké jsou různé varianty bisque? Existuje mnoho variant bisque, záleží na tom, z jakých mořských korýšů je připravena. Nejběžnější jsou krevetová bisque, krabí bisque, humrová bisque a langustová bisque.

  • Mohu použít mražené korýše pro přípravu bisque? Ano, mražené korýše lze použít pro přípravu bisque, ale čerstvé korýše obvykle dodají lepší chuť.

  • Jakou šlehačku bych měl použít pro bisque? Pro bisque se často používá šlehačka na vaření (též smetana na vaření), která má vyšší obsah tuku a lépe se hodí k vaření.

Nyní, když víte, co je bisque a jak ji připravit, nezbývá než se pustit do vaření a objevovat bohaté chutě mořského světa ve formě této vynikající polévky. Bon appétit!


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111