Jak na podzimní dýňovou polévku: Recept a tipy
Jak na podzimní dýňovou polévku: Recept a tipy
I když spousta lidí miluje především teplé léto, i podzim má rozhodně co nabídnout! Kromě toho, že venku hraje všemi barvami a příroda získává stále tajemnější atmosféru, podzim je sezónou horké čokolády, voňavých svíček, pletených svetrů a… dýňové polévky! Právě o ní bude v tomto článku řeč, přináším vám totiž recept na tu nejlepší dýňovku pod sluncem!
Dobrá dýňová polévka recept
Dýňová polévka s kari a jablky
Dýňová polévka už k podzimu neodmyslitelně patří. Její zářivá žlutá barva projasní i ten nejtemnější podzimní den, navíc je úžasně krémová, sytá a velmi jednoduchá na přípravu. K dokonalosti jí stačí úplné minimum. Pokud vás ale dýňová polévka ochucená jen solí a trochou muškátového oříšku omrzela, zkuste zbrusu novou variantu – třeba tu s jablky, zázvorem a indickým kari!
Co budete potřebovat na čtyři porce:
- 1 dýni (hokkaido nebo máslovou), o váze kolem 1,5 kg
- 1 lžíci pravého másla nebo přepuštěného másla (ghí)
- 1 cibuli, nakrájenou nadrobno
- 2 stroužky česneku, drceného
- 1 lžíci kari koření
- 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 cm kousek zázvoru, strouhaného
- 3 menší jablíčka, oloupaná a nakrájená na kostky
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- Šťáva z ½ citronu
- 1 lžička citronové kůry
Postup:
-
Dýni nakrájejte na kostky (máslovou dýni předtím oloupejte, dýni hokkaido loupat nemusíte). Cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek rozdrťte nebo nastrouhejte na jemném struhátku. Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a bubáků a nakrájejte na kostky.
-
V hrnci rozehřejte lžíci másla nebo ghí a orestujte na ní cibuli, drcený česnek a kari koření. Přidejte dýni nakrájenou na kostky, důkladně promíchejte a zvolna restujte tři minuty, občas promíchejte.
-
Do hrnce k dýni přimíchejte jablka, zalijte litrem vody nebo zeleninového vývaru, přiveďte k varu a nechte na středním plameni dusit tak dlouho, dokud dýně nezměkne. Trvá to asi deset až patnáct minut.
-
Když je dýně měkká, ztlumte plamen, přilijte smetanu a polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Osolte a opepřete podle chuti a nakonec vmíchejte strouhaný zázvor a lžičku citronové kůry. Pro zjemnění můžete do hotové polévky zamíchat i trochu pravého másla.
-
S touto polévkou zaručeně zabodujete u všech strávníků a na dlouho nebudete chtít vařit jinou! Pokud byste ji chtěli ještě trochu obměnit, můžete místo smetany vyzkoušet třeba kokosové mléko a navrch ji posypat trochou chilli. Dobrou chuť! :-)
Často kladené dotazy:
Jak dlouho trvá příprava dýňové polévky?
Příprava dýňové polévky trvá zhruba 30-40 minut, včetně krájení a vaření.
Jakou dýni použít pro tuto polévku?
Pro tuto polévku můžete použít dýni hokkaido nebo máslovou. Hokkaido dýni nemusíte loupat, ale máslovou je lepší oloupat.
Jaký je rozdíl mezi kari kořením a kari práškem?
Kari koření je směs různých koření a bylinek, zatímco kari prášek je sušená směs a často se používá v indické kuchyni.
Mohu použít místo smetany kokosové mléko?
Ano, můžete použít kokosové mléko místo smetany pro exotičtější chuť.
Jak lze polévku upravit pro vegetariány?
Pokud jste vegetarián, použijte místo másla rostlinný tuk a zeleninový vývar.
Jaký je nejlepší způsob skladování dýňové polévky?
Dýňovou polévku můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici až 3-4 dny. Prodloužit její trvanlivost můžete zmrazit.
Nyní máte recept na skvělou dýňovou polévku s kari a jablky a také odpovědi na často kladené dotazy. Užijte si podzimní chuťový zážitek a překvapte své blízké tímto lahodným pokrmem!
Dýňová polévka hokaido recept
Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE
Související články

Jak upéct roastbeef: Mistrovský průvodce krok za krokem
Jak upéct roastbeef: Mistrovský průvodce krok za krokem Roastbeef je klasickým pokrmem, který okouz...

Jak upéct dokonalá kuřecí stehna: Průvodce křupavou chutí
Jak upéct dokonalá kuřecí stehna: Průvodce křupavou chutí Kuřecí stehna jsou jednou z nejoblíbenějš...

Nejlepší polévky pro děti: Zdravé a chutné varianty
Nejlepší polévky pro děti: Zdravé a chutné varianty Polévky jsou výbornou volbou pro děti. Jsou nej...

Jak správně vyrobit a využít jablečný ocet
Jak správně vyrobit a využít jablečný ocet: Průvodce recepty a tipy Jablečný ocet je univerzální su...

Jak grilovat cuketu: Chutný pokrm plný zdraví
Jak grilovat cuketu: Vytvořte chutný pokrm plný zdraví a lahodnosti Cuketa, oblíbená zelenina v let...

Jak upéct sekanou: Krok za krokem k chutné domácí sekané
Jak upéct sekanou: Krok za krokem k chutné domácí sekané Sekaná je oblíbeným pokrmem, který se snad...

Jak zavařit rajčata: Průvodce krok za krokem
Jak zavařit rajčata: Průvodce krok za krokem Zavařování rajčat je výborným způsobem, jak si uchovat...

Jak udělat nejlepší tatarák - krok za krokem
Jak udělat nejlepší tatarák: Mistrovský průvodce přípravou této lahodné pochoutky Tatarák je jedním...

Jak vybrat italské víno
Italské víno – jedinečný zážitek z chuti a tradice Italské víno je synonymem pro bohatou historii, ...

Jak péct bábovku: Průvodce pro dokonalou bábovku
Jak péct bábovku: Krok za krokem průvodce pro dokonalou bábovku Výroba bábovky může být zábavným a ...

Jak správně upéct kachnu: Recepty, tipy a triky
Jak správně upéct kachnu: Recepty, tipy a triky Upéct kachnu může být výzvou, ale s námi budete sch...

Jak upéct chleba: Mistrovský průvodce domácím pečením
Jak upéct chleba: Mistrovský průvodce domácím pečením Pečení chleba je uměním, které se v poslední ...

Nejlepší recept na dětský punč bez alkoholu
Nejlepší recept na dětský punč bez alkoholu: Oslnivá chuť pro malé radovánky Punč je oblíbeným nápo...

Jak vyškvařit sádlo: Recept a tipy pro perfektní výsledek
Jak vyškvařit sádlo: Recept a tipy pro perfektní výsledek Sádlo, to zlatavě bílé tukové tajemství, ...

Jak správně upéct vánočku: Recepty, tipy a triky
Jak správně upéct vánočku: Recepty, tipy a triky Příchod vánoční sezóny přináší radost, a k vánoční...

Spaghetti s lososem, žampiony, hlívou ústřičnou, špenátem a omáčkou teriyaki
Spaghetti s lososem, žampiony, hlívou ústřičnou, špenátem a omáčkou teriyaki Suroviny: 400 g š...

Jak upravit králičí játra: Recepty a tipy na chutné pokrmy
Jak upravit králičí játra: Recepty a tipy na chutné pokrmy Králičí játra jsou lahodnou a výživnou p...

Jak správně upéct kaštany: Recepty, tipy a triky
Jak správně upéct kaštany: Recepty, tipy a triky Kaštany jsou oblíbeným podzimním pokrmem, který se...

Jak připravit lososa: Recepty a tipy pro perfektního lososa
Jak připravit lososa: Recepty a tipy pro perfektního lososa Losos je oblíbeným pokrmem pro mnoho li...

Jak udělat kuřecí nudličky se sladkokyselou omáčkou
Samozřejmě, zkusím vám přinést recept na oblíbenou dětskou pochoutku: "Kuřecí palčáky se sladkokysel...

Recept: Veselá ovesná kaše se sladkým ovocem pro děti
Recept: Veselá ovesná kaše se sladkým ovocem Co budete potřebovat: 1/2 šálku ovesných vloček ...

Jak udělat luxusní čočkovou polévku: Recept a tipy
Jak udělat luxusní čočkovou polévku: Recept a tipy na přípravu Čočková polévka je jedním z těch jíd...

Jak připravit lahodná telecí játra: Recepty a tipy
Jak připravit lahodná telecí játra: Recepty a tipy Telecí játra jsou lahodným pokrmem, který mnoho ...

Jak správně vyrobit přepuštěné máslo: Recept a tipy
Jak správně vyrobit přepuštěné máslo: Recept a tipy Přepuštěné máslo, známé také jako ghee, je trad...

Jak správně naložit bůček: Tipy a recepty
Jak správně naložit bůček: Tipy a recepty na domácí uzeniny Naládování bůčku je stará a osvědčená m...

Jak upéct bůček: Skvělý recept pro milovníky výborného masa
Jak upéct bůček: Skvělý recept pro milovníky výborného masa Bůček je oblíbeným kouskem masa pro svo...

Mini pizza muffiny - recept pro děti
Mini pizza muffiny jsou mezi dětmi velmi oblíbené. Pojďme se podívat na recept na mini pizza muffiny...

Recept na Banány v županu pro děti
Recept na Banány v županu pro děti Suroviny: 250 g listového těsta 5 banánů (menší, větší pře...

Jak správně upéct husu: Recepty a tipy
Jak správně upéct husu: Recepty a tipy na dokonalé pečené husy Pečená husa je klasickým pokrmem pro...

Jak uvařit brambory: Průvodce od A do Z
Jak uvařit brambory: Průvodce od A do Z Brambory jsou univerzální a oblíbenou přílohou k mnoha pokr...

Jak správně upéct perníčky: Recepty, tipy a triky
Jak správně upéct perníčky: Recepty, tipy a triky Perníčky jsou neodmyslitelnou součástí vánočního ...

Jak správně udělat knedlíky s vajíčkem na pánvi
Jak správně udělat knedlíky s vajíčkem na pánvi Knedlíky s vajíčkem na pánvi jsou chutným a sytým p...

Jak správně upéct králíka: Recepty, tipy a postup
Jak správně upéct králíka: Recepty, tipy a postup Králíkové maso je zdravou a chutnou alternativou ...

Jak správně upéct rohlíky: Recepty, tipy a triky
Jak správně upéct rohlíky: Recepty, tipy a triky Rohlíky jsou oblíbeným pečivem, které se hodí k sn...

Jak správně grilovat kuře: Tipy a triky pro dokonalý pokrm
Jak správně grilovat kuře: Tipy a triky pro dokonalý pokrm Grilování kuřecího masa je oblíbenou let...

Pražírna kávy a její prodej
Kavárna Káva Monro: Skvělá káva a jedinečná atmosféra Káva je pro mnoho lidí neodmyslitelnou součás...

Jak upéct dort: Krok za krokem
Jak upéct dort: Krok za krokem k vytvoření dokonalého sladkého pokrmu Pečení dortu může být zábavný...

Jak grilovat zeleninu jako profesionál: Tipy a triky
Jak grilovat zeleninu jako profesionál: Tipy, triky a recepty Grilování zeleniny může být stejně ch...

Jak udělat kvásek: Průvodce krok za krokem
Jak udělat kvásek: Průvodce krok za krokem Kvásek je základní složkou mnoha chutných pečivových rec...
Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.
Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:
- Beauty a kosmetika
- Cestování
- Domov a interiér
- Hobby a zájmy
- Kulinářství
- Móda a styl
- Podnikání a finance
- Rodinný život
- Technologie
- Zvířata a domácí mazlíčci