Jak na podzimní dýňovou polévku: Recept a tipy
Jak na podzimní dýňovou polévku: Recept a tipy
I když spousta lidí miluje především teplé léto, i podzim má rozhodně co nabídnout! Kromě toho, že venku hraje všemi barvami a příroda získává stále tajemnější atmosféru, podzim je sezónou horké čokolády, voňavých svíček, pletených svetrů a… dýňové polévky! Právě o ní bude v tomto článku řeč, přináším vám totiž recept na tu nejlepší dýňovku pod sluncem!
Dobrá dýňová polévka recept
Dýňová polévka s kari a jablky
Dýňová polévka už k podzimu neodmyslitelně patří. Její zářivá žlutá barva projasní i ten nejtemnější podzimní den, navíc je úžasně krémová, sytá a velmi jednoduchá na přípravu. K dokonalosti jí stačí úplné minimum. Pokud vás ale dýňová polévka ochucená jen solí a trochou muškátového oříšku omrzela, zkuste zbrusu novou variantu – třeba tu s jablky, zázvorem a indickým kari!
Co budete potřebovat na čtyři porce:
- 1 dýni (hokkaido nebo máslovou), o váze kolem 1,5 kg
- 1 lžíci pravého másla nebo přepuštěného másla (ghí)
- 1 cibuli, nakrájenou nadrobno
- 2 stroužky česneku, drceného
- 1 lžíci kari koření
- 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 cm kousek zázvoru, strouhaného
- 3 menší jablíčka, oloupaná a nakrájená na kostky
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- Šťáva z ½ citronu
- 1 lžička citronové kůry
Postup:
-
Dýni nakrájejte na kostky (máslovou dýni předtím oloupejte, dýni hokkaido loupat nemusíte). Cibuli nakrájejte nadrobno. Česnek rozdrťte nebo nastrouhejte na jemném struhátku. Jablíčka oloupejte, zbavte jádřinců a bubáků a nakrájejte na kostky.
-
V hrnci rozehřejte lžíci másla nebo ghí a orestujte na ní cibuli, drcený česnek a kari koření. Přidejte dýni nakrájenou na kostky, důkladně promíchejte a zvolna restujte tři minuty, občas promíchejte.
-
Do hrnce k dýni přimíchejte jablka, zalijte litrem vody nebo zeleninového vývaru, přiveďte k varu a nechte na středním plameni dusit tak dlouho, dokud dýně nezměkne. Trvá to asi deset až patnáct minut.
-
Když je dýně měkká, ztlumte plamen, přilijte smetanu a polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Osolte a opepřete podle chuti a nakonec vmíchejte strouhaný zázvor a lžičku citronové kůry. Pro zjemnění můžete do hotové polévky zamíchat i trochu pravého másla.
-
S touto polévkou zaručeně zabodujete u všech strávníků a na dlouho nebudete chtít vařit jinou! Pokud byste ji chtěli ještě trochu obměnit, můžete místo smetany vyzkoušet třeba kokosové mléko a navrch ji posypat trochou chilli. Dobrou chuť! :-)
Často kladené dotazy:
Jak dlouho trvá příprava dýňové polévky?
Příprava dýňové polévky trvá zhruba 30-40 minut, včetně krájení a vaření.
Jakou dýni použít pro tuto polévku?
Pro tuto polévku můžete použít dýni hokkaido nebo máslovou. Hokkaido dýni nemusíte loupat, ale máslovou je lepší oloupat.
Jaký je rozdíl mezi kari kořením a kari práškem?
Kari koření je směs různých koření a bylinek, zatímco kari prášek je sušená směs a často se používá v indické kuchyni.
Mohu použít místo smetany kokosové mléko?
Ano, můžete použít kokosové mléko místo smetany pro exotičtější chuť.
Jak lze polévku upravit pro vegetariány?
Pokud jste vegetarián, použijte místo másla rostlinný tuk a zeleninový vývar.
Jaký je nejlepší způsob skladování dýňové polévky?
Dýňovou polévku můžete skladovat v uzavřené nádobě v lednici až 3-4 dny. Prodloužit její trvanlivost můžete zmrazit.
Nyní máte recept na skvělou dýňovou polévku s kari a jablky a také odpovědi na často kladené dotazy. Užijte si podzimní chuťový zážitek a překvapte své blízké tímto lahodným pokrmem!
Dýňová polévka hokaido recept
Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE
Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.
Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:
- Beauty a kosmetika
- Cestování
- Domov a interiér
- Hobby a zájmy
- Kulinářství
- Móda a styl
- Podnikání a finance
- Rodinný život
- Technologie
- Zvířata a domácí mazlíčci