Jak správně upéct vánočku: Recepty, tipy a triky
Jak správně upéct vánočku: Recepty, tipy a triky
Příchod vánoční sezóny přináší radost, a k vánočním oslavám neodmyslitelně patří vánočka. Chcete-li se naučit, jak správně upéct vánočku a udělat z ní vůni i chuť svátků, přečtěte si náš podrobný průvodce s recepty, tipy a triky.
Recept na klasickou vánočku
Suroviny:
- 500 g hladké mouky
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 40 g cukru
- 10 g soli
- 250 ml mléka
- 25 g droždí
- 50 g rozinek
- Kůra z 1 citronu
- Kůra z 1 pomeranče
- Vanilkový cukr
- Vejce na potření
Postup:
-
Příprava kvásku: Rozdrobte droždí do teplého mléka a přidejte lžíci cukru a 3 lžíce mouky. Nechte kvásek kynout při pokojové teplotě, dokud nevytvoří pěnu.
-
Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku s rozpuštěným máslem, žloutky, cukrem, solí, citronovou a pomerančovou kůrou a vanilkovým cukrem. Přidejte nakynutý kvásek a hněťte těsto dohladka.
-
Kynutí těsta: Těsto nechte v míse zakryté utěrkou nebo potravinářskou fólií kynout alespoň 1 hodinu na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
-
Přidání rozinek: Rozinky namočte do teplé vody a nechte je nabobtnat. Poté je sceďte a přidejte do těsta.
-
Formování vánočky: Těsto rozdělte na tři části a z každé vytvarujte vánočku. Vložte je do formy na vánočku a nechte je ještě chvíli kynout.
-
Pečení: Vánočky potřete rozšlehaným vaječným bílkem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-30 minut, dokud nejsou zlatě hnědé.
-
Dekorace: Po vychladnutí můžete vánočky posypat cukrem nebo ozdobit polevou z moučkového cukru a citronové šťávy.
Odpovědi na časté dotazy:
Jak dlouho trvá, než těsto zdvojnásobí svůj objem? Kynutí těsta může trvat různě dlouho v závislosti na teplotě místnosti. Obvykle to trvá přibližně 1-2 hodiny.
Jak uchovávat vánočku čerstvou? Vánočku uchovejte v hermeticky uzavřené dóze nebo obalu, abyste zabránili vysychání. Můžete ji také ozdobit cukrovým polevou, která tvoří ochrannou vrstvu.
Můžu použít citronovou nebo pomerančovou kůru z obchodu? Ano, můžete použít i sušenou citronovou nebo pomerančovou kůru zakoupenou v obchodě, ale čerstvá kůra má lepší chuť.
Nyní, když máte recept na klasickou vánočku a odpovědi na časté dotazy, můžete se pustit do pečení a připravit si svou vlastní vánoční lahůdku. Přejeme vám radostné a chutné Vánoce!
VÁNOČKA
Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE
Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.
Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:
- Beauty a kosmetika
- Cestování
- Domov a interiér
- Hobby a zájmy
- Kulinářství
- Móda a styl
- Podnikání a finance
- Rodinný život
- Technologie
- Zvířata a domácí mazlíčci