Powered by Smartsupp

Jak správně upéct vánočku: Recepty, tipy a triky

Jak správně upéct vánočku: Recepty, tipy a triky

Příchod vánoční sezóny přináší radost, a k vánočním oslavám neodmyslitelně patří vánočka. Chcete-li se naučit, jak správně upéct vánočku a udělat z ní vůni i chuť svátků, přečtěte si náš podrobný průvodce s recepty, tipy a triky.

Recept na klasickou vánočku

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 40 g cukru
  • 10 g soli
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 50 g rozinek
  • Kůra z 1 citronu
  • Kůra z 1 pomeranče
  • Vanilkový cukr
  • Vejce na potření

Postup:

  1. Příprava kvásku: Rozdrobte droždí do teplého mléka a přidejte lžíci cukru a 3 lžíce mouky. Nechte kvásek kynout při pokojové teplotě, dokud nevytvoří pěnu.

  2. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte mouku s rozpuštěným máslem, žloutky, cukrem, solí, citronovou a pomerančovou kůrou a vanilkovým cukrem. Přidejte nakynutý kvásek a hněťte těsto dohladka.

  3. Kynutí těsta: Těsto nechte v míse zakryté utěrkou nebo potravinářskou fólií kynout alespoň 1 hodinu na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

  4. Přidání rozinek: Rozinky namočte do teplé vody a nechte je nabobtnat. Poté je sceďte a přidejte do těsta.

  5. Formování vánočky: Těsto rozdělte na tři části a z každé vytvarujte vánočku. Vložte je do formy na vánočku a nechte je ještě chvíli kynout.

  6. Pečení: Vánočky potřete rozšlehaným vaječným bílkem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20-30 minut, dokud nejsou zlatě hnědé.

  7. Dekorace: Po vychladnutí můžete vánočky posypat cukrem nebo ozdobit polevou z moučkového cukru a citronové šťávy.

Odpovědi na časté dotazy:

Jak dlouho trvá, než těsto zdvojnásobí svůj objem? Kynutí těsta může trvat různě dlouho v závislosti na teplotě místnosti. Obvykle to trvá přibližně 1-2 hodiny.

Jak uchovávat vánočku čerstvou? Vánočku uchovejte v hermeticky uzavřené dóze nebo obalu, abyste zabránili vysychání. Můžete ji také ozdobit cukrovým polevou, která tvoří ochrannou vrstvu.

Můžu použít citronovou nebo pomerančovou kůru z obchodu? Ano, můžete použít i sušenou citronovou nebo pomerančovou kůru zakoupenou v obchodě, ale čerstvá kůra má lepší chuť.

Nyní, když máte recept na klasickou vánočku a odpovědi na časté dotazy, můžete se pustit do pečení a připravit si svou vlastní vánoční lahůdku. Přejeme vám radostné a chutné Vánoce!

VÁNOČKA


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111