Powered by Smartsupp

Jak upéct domácí bagetu: Recept na nadýchanou bagetu

Jak upéct domácí bagetu: Recept na nadýchanou bagetu plnou chuti

Kdo by neměl rád nadýchanou, křupavou bagetu se zlatavou kůrkou? Toto oblíbené bílé pečivo původem z Francie je chutnou přílohou k nejrůznějším salátům, grilovanému masu i zelenině a když si ji navíc ochutíte třeba česnekovým máslem s bylinkami, můžete si ji vychutnat i jen tak samotnou. Jak si ji upéct doma?

Jak upéct domácí bagetu: Krok za krokem

Pokud máte rádi čerstvě upečenou bagetu a chcete si ji připravit doma, následujte tento jednoduchý recept.

Suroviny:

  • 400 g hladké pšeničné mouky, prosáté
  • 250 ml vlažného mléka
  • Špetka soli
  • 50 ml olivového oleje
  • ½ sáčku sušeného droždí

Na náplň:

  • 100 g pravého másla
  • 10 stroužků česneku, drcených
  • 1 lžička provensálských bylinek
  • Sůl dle chuti
  • 1 vejce na potření

Postup:

  1. Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, vlažné mléko, sušené droždí a špetku soli. Důkladně zpracujte na hladké a elastické těsto. Pokud nemáte k dispozici kuchyňský robot, budete těsto hníst rukama asi 10-15 minut, dokud nebude hladké a pružné.

  2. Kynutí těsta: Vytvarujte těsto do koule a vložte ho do mísy, kterou lehce potřete olivovým olejem. Zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

  3. Příprava náplně: Mezitím smíchejte změklé máslo, drcený česnek, provensálské bylinky a sůl dle vaší chuti.

  4. Tvarování baget: Vyndejte kynuté těsto z mísy a rozdělte ho na dvě části. Každou část vyválejte na obdélník posypaný moukou. Potřete těsto připravenou máslovou náplní a zarolujte ho.

  5. Řezání a tvarování: Položte obě vzniklé "rolády" na plech vyložený pečicím papírem. Šikmo je nařízněte (ne úplně) na kousky, které budete po upečení snadno trhat na kousky.

  6. Potření vajíčkem: Rozšlehejte vejce s lžící vody a potřete jím obě bagety.

  7. Kynutí znovu: Nechte bagety ještě další hodinu kynout na plechu.

  8. Pečení: Troubu předehřejte na 180°C a bagety v ní pečte 45 minut dozlatova.

  9. Servírování: Hotové bagety můžete podávat jako chutnou přílohu nebo si je dopřát samostatně. Dobrou chuť!

Často kladené dotazy o domácí bagetě

1. Jaké je tajemství nadýchané bagety?

  • Tajemství spočívá v kynutí těsta. Důkladné kynutí na teplém místě a vytvoření lehké a pružné struktury těsta je klíčem k nadýchané bagetě.

2. Jak dlouho by měla těsto kynout?

  • Těsto by mělo kynout alespoň 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem. Důležité je, aby bylo kynutí dostatečně dlouhé.

3. Mohu použít čerstvé droždí místo sušeného?

  • Ano, můžete použít čerstvé droždí. Stačí podle receptu použít dvakrát více čerstvého droždí než sušeného.

4. Jak zachovat křupavou kůrku bagety?

  • Křupavá kůrka bagety je výsledkem pečení na vyšší teplotě. Předehřejte troubu a pečte bagetu na dostatečně vysoké teplotě (v tomto receptu na 180°C) až do zlatavé barvy.

5. Co mohu použít jako náplň pro bagetu?

  • Můžete použít různé náplně podle vaší chuti, například bylinkové máslo, česnekovou náplň, sýr, salám nebo zeleninu. Experimentujte a objevte svou oblíbenou kombinaci.

Nadýchané francouzské bagety


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111