Jak upéct domácí bagetu: Recept na nadýchanou bagetu
Jak upéct domácí bagetu: Recept na nadýchanou bagetu plnou chuti
Kdo by neměl rád nadýchanou, křupavou bagetu se zlatavou kůrkou? Toto oblíbené bílé pečivo původem z Francie je chutnou přílohou k nejrůznějším salátům, grilovanému masu i zelenině a když si ji navíc ochutíte třeba česnekovým máslem s bylinkami, můžete si ji vychutnat i jen tak samotnou. Jak si ji upéct doma?
Jak upéct domácí bagetu: Krok za krokem
Pokud máte rádi čerstvě upečenou bagetu a chcete si ji připravit doma, následujte tento jednoduchý recept.
Suroviny:
- 400 g hladké pšeničné mouky, prosáté
- 250 ml vlažného mléka
- Špetka soli
- 50 ml olivového oleje
- ½ sáčku sušeného droždí
Na náplň:
- 100 g pravého másla
- 10 stroužků česneku, drcených
- 1 lžička provensálských bylinek
- Sůl dle chuti
- 1 vejce na potření
Postup:
-
Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, vlažné mléko, sušené droždí a špetku soli. Důkladně zpracujte na hladké a elastické těsto. Pokud nemáte k dispozici kuchyňský robot, budete těsto hníst rukama asi 10-15 minut, dokud nebude hladké a pružné.
-
Kynutí těsta: Vytvarujte těsto do koule a vložte ho do mísy, kterou lehce potřete olivovým olejem. Zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 1 hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
-
Příprava náplně: Mezitím smíchejte změklé máslo, drcený česnek, provensálské bylinky a sůl dle vaší chuti.
-
Tvarování baget: Vyndejte kynuté těsto z mísy a rozdělte ho na dvě části. Každou část vyválejte na obdélník posypaný moukou. Potřete těsto připravenou máslovou náplní a zarolujte ho.
-
Řezání a tvarování: Položte obě vzniklé "rolády" na plech vyložený pečicím papírem. Šikmo je nařízněte (ne úplně) na kousky, které budete po upečení snadno trhat na kousky.
-
Potření vajíčkem: Rozšlehejte vejce s lžící vody a potřete jím obě bagety.
-
Kynutí znovu: Nechte bagety ještě další hodinu kynout na plechu.
-
Pečení: Troubu předehřejte na 180°C a bagety v ní pečte 45 minut dozlatova.
-
Servírování: Hotové bagety můžete podávat jako chutnou přílohu nebo si je dopřát samostatně. Dobrou chuť!
Často kladené dotazy o domácí bagetě
1. Jaké je tajemství nadýchané bagety?
- Tajemství spočívá v kynutí těsta. Důkladné kynutí na teplém místě a vytvoření lehké a pružné struktury těsta je klíčem k nadýchané bagetě.
2. Jak dlouho by měla těsto kynout?
- Těsto by mělo kynout alespoň 1 hodinu, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem. Důležité je, aby bylo kynutí dostatečně dlouhé.
3. Mohu použít čerstvé droždí místo sušeného?
- Ano, můžete použít čerstvé droždí. Stačí podle receptu použít dvakrát více čerstvého droždí než sušeného.
4. Jak zachovat křupavou kůrku bagety?
- Křupavá kůrka bagety je výsledkem pečení na vyšší teplotě. Předehřejte troubu a pečte bagetu na dostatečně vysoké teplotě (v tomto receptu na 180°C) až do zlatavé barvy.
5. Co mohu použít jako náplň pro bagetu?
- Můžete použít různé náplně podle vaší chuti, například bylinkové máslo, česnekovou náplň, sýr, salám nebo zeleninu. Experimentujte a objevte svou oblíbenou kombinaci.
Nadýchané francouzské bagety
Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE
Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.
Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:
- Beauty a kosmetika
- Cestování
- Domov a interiér
- Hobby a zájmy
- Kulinářství
- Móda a styl
- Podnikání a finance
- Rodinný život
- Technologie
- Zvířata a domácí mazlíčci