Powered by Smartsupp

Jak zavařit meruňky: Recept na sladkou delikatesu

Jak zavařit meruňky: Recept na sladkou delikatesu

Meruňky, ty sladké a šťavnaté plody léta, lze snadno zachovat pro chladnější měsíce ve formě chutného džemu. V tomto článku vám představíme recept na meruňkový džem se zázvorem, který dodá vašim snídaním a dezertům jedinečnou chuť. Zjistíte také, jak správně zavařit meruňky a jaké jsou nejlepší postupy pro zachování jejich chutných vlastností.

Historie a oblíbenost meruněk

Meruňky jsou oblíbeným ovocem po celém světě a mají bohatou historii. Tato plodina pochází ze Střední Asie a byla pěstována už před tisíci lety. Kromě své chutě jsou meruňky bohatým zdrojem vitamínu C, vlákniny a antioxidantů. Tato kombinace chutí a nutriční hodnoty z nich činí ideálního kandidáta pro výrobu domácího džemu.

Recept na meruňkový džem se zázvorem

Co budete potřebovat:

  • 1 kg meruněk, vypeckovaných
  • 2 cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaného na jemno
  • 350 g želírovacího cukru
  • Šťáva z poloviny citronu
  • ½ lžičky kyseliny citronové

Postup:

  1. Příprava meruněk: Meruňky omyjte, osušte a odstraňte pecky. Nakrájejte je na co nejmenší kousky.

  2. Příprava zázvoru: Oškrábejte kousek zázvoru a nastrouhejte ho na jemno. Dejte ho stranou na později.

  3. Vaření meruněk: V hrnci přiveďte meruňky k varu a vařte je na mírném plameni až do jejich změknutí. Pravidelně promíchejte, aby se nepřipálily.

  4. Přidání cukru: Jakmile jsou meruňky měkké, přidejte želírovací cukr a důkladně promíchejte. Pokračujte vařením na mírném plameni, občas míchejte, a vařte 15 až 20 minut, dokud džem nezhoustne. Během vaření odstraňujte pěnu na povrchu.

  5. Přidání zázvoru a kyseliny citronové: Nakonec vmíchejte nastrouhaný zázvor a přidejte kyselinu citronovou, která dodá džemu osvěžující chuť.

  6. Naplnění sklenic: Hotový džem přendejte do čistých sklenic, uzavřete je šroubovacími víčky a obrátíte dnem vzhůru.

Teď už máte lahodný meruňkový džem se zázvorem, který vám připomene teplé letní dny i v chladnějších měsících.

Často hledané dotazy o zavařování meruněk

Dotaz 1: Jak dlouho vydrží zavařený meruňkový džem?

Odpověď: Zavařený meruňkový džem může vydržet několik měsíců, pokud je správně uzavřený a skladován v chladu a temnu.

 

Dotaz 2: Můžu použít jiný druh cukru než želírovací cukr?

Odpověď: Želírovací cukr se často používá pro svou schopnost rychle zahušťovat džem. Můžete zkusit jiný cukr, ale výsledek může být odlišný.

 

Dotaz 3: Jaký je rozdíl mezi meruňkovým džemem a marmeládou?

Odpověď: Meruňkový džem je vyrobený z nakrájených meruněk, zatímco marmeláda obsahuje i kousky kůry. Oba jsou sladké a konzistencí podobné, ale marmeláda může být trochu hůře stravitelná.

Nyní, když znáte recept na meruňkový džem se zázvorem a máte odpovědi na časté dotazy, jste připraveni na vlastní zavařování a vytvoření lahodné domácí pochoutky. Užijte si chuť léta po celý rok!

ZAVAŘUJEME MERUŇKY


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podívejte se na další články o zavařování jako - Jak zavařit třešněJak zavařit červenou řepuJak zavařit cuketuJak zavařit meruňkyJak zavařit feferonkyJak zavařit angreštJak zavařit kozí rohyJak zavařit brusinkyJak zavařit mrkevJak zavařit hrášekJak zavařit houbyJak zavařit jablkaJak zavařit jahodyJak zavařit broskveJak zavařit borůvkyJak zavařit lečoJak zavařit okurkyJak zavařit švestkyJak zavařit masoJak zavařit moštJak zavařit rajčataJak zavařit hrušky

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111