Powered by Smartsupp

Jak zavařit švestky: Recepty a tipy

Jak zavařit švestky: Recepty a tipy pro vytvoření sladkého pokladu

Švestky jsou lahodné ovocné plody, které lze využít na mnoho způsobů, a jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak je zachovat, je zavaření. V tomto článku se dozvíte, jak zavařit švestky tak, aby vám posloužily jako sladký poklad po celý rok.

Recept na domácí švestkovou marmeládu

Ingredience:

  • 1 kg švestek (očištěných a zbavených pecek)
  • 500 g krystalového cukru
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Příprava švestek: Omyjte švestky, rozkrojte je a odstraňte pecky. Pokud máte rádi větší kusy ovoce v marmeládě, můžete švestky ponechat větší. Očištěné švestky dejte do hrnce.

  2. Přidání cukru: Přidejte cukr ke švestkám a zamíchejte. Cukr pomáhá švestkám uvolnit šťávu a vytvořit sladkou omáčku.

  3. Přidání citronu: Přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z citronu. Citronová šťáva dodá marmeládě svěží chuť, a kůra přidá aroma.

  4. Vaření: Hrnec s směsí dejte na střední oheň a za stálého míchání vařte asi 30-40 minut, dokud směs nezhoustne a nezačne se lehce odlepovat od hrnce. Přidejte skořici a vařte ještě 5 minut.

  5. Sterilizace sklenic: Mezitím sterilizujte sklenice a víčka. Můžete je ponořit do vařící vody na několik minut nebo použít sterilizační myčku na nádobí.

  6. Plnění sklenic: Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a ihned je zapečetěte. Důležité je, aby byly sklenice stále horké, když do nich marmeládu nalejete, aby vytvořily vzduchotěsné utěsnění.

  7. Chladnutí a skladování: Nechte sklenice s marmeládou vychladnout při pokojové teplotě a poté je uložte na chladném a suchém místě. Marmeláda je nejlepší po několika týdnech odležení.

Časté dotazy o zavařování švestek:

Můžu použít jiné koření než skořici do švestkové marmelády? Ano, můžete experimentovat s různými kořením, jako je vanilka, hřebíček nebo anýz, aby se změnila chuť vaší marmelády.

Jak dlouho vydrží domácí švestková marmeláda? Správně zavařená marmeláda by měla vydržet až 1-2 roky, pokud je skladována v chladném a suchém prostředí.

Mohu použít tuto marmeládu i jako náplň do dezertů? Ano, švestková marmeláda je skvělá jako náplň do koláčů, buchet nebo palacinek.

S tímto receptem a tipy na zavaření švestek můžete vytvořit sladký a aromatický poklad, který bude ozdobou vašeho stolu po celý rok. Užijte si švestky v podobě chutné marmelády a buďte pyšní na své konzervační dovednosti!

 

Jak správně zavařovat


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podívejte se na další články o zavařování jako - Jak zavařit třešněJak zavařit červenou řepuJak zavařit cuketuJak zavařit meruňkyJak zavařit feferonkyJak zavařit angreštJak zavařit kozí rohyJak zavařit brusinkyJak zavařit mrkevJak zavařit hrášekJak zavařit houbyJak zavařit jablkaJak zavařit jahodyJak zavařit broskveJak zavařit borůvkyJak zavařit lečoJak zavařit okurkyJak zavařit švestkyJak zavařit masoJak zavařit moštJak zavařit rajčataJak zavařit hrušky

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

11111