Jak zavařit švestky: Recepty a tipy
Jak zavařit švestky: Recepty a tipy pro vytvoření sladkého pokladu
Švestky jsou lahodné ovocné plody, které lze využít na mnoho způsobů, a jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak je zachovat, je zavaření. V tomto článku se dozvíte, jak zavařit švestky tak, aby vám posloužily jako sladký poklad po celý rok.
Recept na domácí švestkovou marmeládu
Ingredience:
- 1 kg švestek (očištěných a zbavených pecek)
- 500 g krystalového cukru
- 1 citron (šťáva a kůra)
- 1 lžička skořice
Postup:
-
Příprava švestek: Omyjte švestky, rozkrojte je a odstraňte pecky. Pokud máte rádi větší kusy ovoce v marmeládě, můžete švestky ponechat větší. Očištěné švestky dejte do hrnce.
-
Přidání cukru: Přidejte cukr ke švestkám a zamíchejte. Cukr pomáhá švestkám uvolnit šťávu a vytvořit sladkou omáčku.
-
Přidání citronu: Přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z citronu. Citronová šťáva dodá marmeládě svěží chuť, a kůra přidá aroma.
-
Vaření: Hrnec s směsí dejte na střední oheň a za stálého míchání vařte asi 30-40 minut, dokud směs nezhoustne a nezačne se lehce odlepovat od hrnce. Přidejte skořici a vařte ještě 5 minut.
-
Sterilizace sklenic: Mezitím sterilizujte sklenice a víčka. Můžete je ponořit do vařící vody na několik minut nebo použít sterilizační myčku na nádobí.
-
Plnění sklenic: Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a ihned je zapečetěte. Důležité je, aby byly sklenice stále horké, když do nich marmeládu nalejete, aby vytvořily vzduchotěsné utěsnění.
-
Chladnutí a skladování: Nechte sklenice s marmeládou vychladnout při pokojové teplotě a poté je uložte na chladném a suchém místě. Marmeláda je nejlepší po několika týdnech odležení.
Časté dotazy o zavařování švestek:
Můžu použít jiné koření než skořici do švestkové marmelády? Ano, můžete experimentovat s různými kořením, jako je vanilka, hřebíček nebo anýz, aby se změnila chuť vaší marmelády.
Jak dlouho vydrží domácí švestková marmeláda? Správně zavařená marmeláda by měla vydržet až 1-2 roky, pokud je skladována v chladném a suchém prostředí.
Mohu použít tuto marmeládu i jako náplň do dezertů? Ano, švestková marmeláda je skvělá jako náplň do koláčů, buchet nebo palacinek.
S tímto receptem a tipy na zavaření švestek můžete vytvořit sladký a aromatický poklad, který bude ozdobou vašeho stolu po celý rok. Užijte si švestky v podobě chutné marmelády a buďte pyšní na své konzervační dovednosti!
Jak správně zavařovat
Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE
Podívejte se na další články o zavařování jako - Jak zavařit třešně | Jak zavařit červenou řepu | Jak zavařit cuketu | Jak zavařit meruňky | Jak zavařit feferonky | Jak zavařit angrešt | Jak zavařit kozí rohy | Jak zavařit brusinky | Jak zavařit mrkev | Jak zavařit hrášek | Jak zavařit houby | Jak zavařit jablka | Jak zavařit jahody | Jak zavařit broskve | Jak zavařit borůvky | Jak zavařit lečo | Jak zavařit okurky | Jak zavařit švestky | Jak zavařit maso | Jak zavařit mošt | Jak zavařit rajčata | Jak zavařit hrušky
Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.
Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů: