Jak oloupat mandle: Tipy a triky pro snadné loupání mandlí
Jak oloupat mandle: Tipy a triky pro snadné loupání mandlí
Mandle jsou výtečné, ať už si je dopřáváte samotné, přidáváte je do vašich oblíbených receptů nebo slouží jako dekorace na vašich dortech a dezertech. Avšak, když máte mandle s jejich pevnou slupkou, oloupat je může být trochu výzvou. V tomto článku vám přinášíme tipy, triky a odpovědi na nejčastěji hledané dotazy, jak efektivně oloupat mandle a vychutnat si je.
Něco málo o mandlích
Mandle je oblíbeným plodem, který mnozí považují za oříšek, přitom to oříšek vůbec není. Mandle je totiž jádro nacházející se uvnitř pecky plodu mandloně obecné, která je rostlinou příbuznou třeba s broskvoněmi nebo meruňkami. Mandloň obecná roste v subtropech a její původ bychom našli ve starověké Persii nebo v antickém Řecku, kde už tehdy prokazatelně rostly a byly součástí stravy.
S mandlemi to ale není tak jednoduché, jak jste si možná mysleli. Existují totiž mandle hořké a mandle sladké. Hořké mandle, což je původní druh, jsou prudce jedovaté, protože obsahují jed zvaný amygdalin. Ten jim propůjčuje nejen hořkou chuť, ale také vysokou toxicitu. Buďte ale bez obav, na hořké mandle dnes ve většině běžných obchodů nenarazíte, prodávají se speciálně vyšlechtěné sladké mandle, které obsahují amygdalinu jen nepatrné množství, proto vám otrava nehrozí.
Využití v kuchyni
Když se řekne mandle, spousta z nás si jistě představí voňavý, sladký marcipán. Jeho hlavní složkou jsou totiž právě najemno namleté mandle. Tato jádra se ale používají i do jiných dezertů a dobrot, hlavně ve sladké kuchyni. Kdo by nemiloval mandlové perníčky nebo jiné vánoční cukroví ozdobené mandlemi? Z mandlí se vyrábí ale i proslulý sladký likér Amaretto nebo mandlová pálenka, což je skvělý alkoholický nápoj. Oblíbené jsou však i jako pochutiny k dobrému vínu a zrajícím sýrům.
Zdraví prospěšné látky v mandlích
Kromě toho, že mandle vynikají svou typickou chutí a vůní, kterou všichni tolik milujeme, nemůžeme jim upřít ani nepochybné účinky na zdraví. Mandlová jadérka jsou totiž bohatým zdrojem vlákniny, která se nachází ve slupce, dále obsahují vitamin, D, E a B2 a z minerálů pak hořčík, mangan, měď a fosfor. Většina antioxidantů a vitaminů se pak nachází právě ve slupce, proto je konzumování neloupaných mandlí zdravé.
Jak lehce oloupat mandle
Loupané mandle se nejen lépe koušou, ale také mnohem lépe vypadají, co si budeme povídat. V obchodech většinou seženete mandle už oloupané, ale pokud se vám stane, že je zrovna nemají anebo máte doma jen mandle se slupkou, můžete si je jednoduše oloupat sami.
Postup:
-
Mandle nasypte do mísy nebo hrnce a zalijte vroucí vodou.
-
Ponořené mandle nechte v horké vodě namočené po dobu pěti minut.
-
Po pěti minutách mandle sceďte a zprudka zchlaďte ledovou vodou – tím zachováte mandlím jejich chuť a zároveň se postaráte o to, aby příliš nezměkly.
-
Po důkladném zchlazení pak každou mandli zvlášť oloupejte – uděláte to tak, že ji stisknete mezi prsty a ze slupky jednoduše vymáčknete. Pamatujte ale, že mandle po vyjmutí z vody nesmí znovu uschnout, tím by totiž zaschly i slupky a mandle by už nebylo možné oloupat.
S těmito jednoduchými kroky budete mít loupané mandle připravené na pečení, vaření nebo konzumaci jako zdravou svačinu. Takže neváhejte a připravte si své vlastní loupané mandle a vychutnejte si jejich výjimečnou chuť a zdraví prospěšné látky.
Jak oloupat madle
Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE
Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.
Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:
- Beauty a kosmetika
- Cestování
- Domov a interiér
- Hobby a zájmy
- Kulinářství
- Móda a styl
- Podnikání a finance
- Rodinný život
- Technologie
- Zvířata a domácí mazlíčci