Jak zavařit cuketu a vychutnat si ji i mimo sezónu
Jak zavařit cuketu a vychutnat si ji i mimo sezónu
Cuketa je výživnou zeleninou, která se dá využít do mnoha pokrmů. Pokud máte nadbytek cuket a chcete si je uchovat i mimo sezónu, zavaření cukety je skvělým řešením. Jak na to? V tomto článku vám představíme různé způsoby, jak zavařit cuketu, abyste si ji mohli vychutnat po celý rok.
Jak zavařit cuketu: Sladkokyselý recept
Cukety jsou nejen chutné, ale také plné cenných živin. Obsahují vitamíny A, B, C, vlákninu, vápník, hořčík, železo a další prospěšné látky. Můžete si je vychutnat i mimo sezónu, a to díky sladkokyselému zavaření. Zde je recept:
Postup:
-
Příprava cukety: Nejprve cuketu omyjte, zbavte jadýrek a oloupejte ji. Poté ji nastrouhejte hrubým struhadlem. Dále oloupejte cibule a také ji nastrouhejte.
-
Základní směs: Smíchejte nastrouhanou cuketu s cibulí a přidejte 1 lžíci soli, 5 lžic octa, 1 lžičku kmínu a cukr podle své chuti. Tuto směs nechte asi půl hodiny odležet.
-
Naplnění sklenic: Připravte si zavařovací sklenice a naplňte je připravenou směsí cukety. Sklenice zavařujte přibližně 30 minut při teplotě 85 °C. Výsledkem bude lahodná sladkokyselá cuketa, kterou můžete podávat jako přílohu k masu nebo použít do různých pokrmů.
Zavaření cukety podobně jako okurky
Další možností je zavaření cukety podobně jako okurky. Kromě cukety budete potřebovat cibuli, mrkev a koření jako nové koření, bobkový list, celý černý pepř, hořčičná semínka a kopr. Pro nálev budete potřebovat vodu, sůl, ocet, cukr a kyselinu citronovou.
Cuketová čalamáda
Cuketová čalamáda je dalším skvělým způsobem, jak zpracovat cuketu. Může se stát vynikající přílohou k pečenému nebo grilovanému masu, hodí se i do omáček nebo na opečený toast.
Postup:
-
Příprava cukety: Oloupejte cuketu, omyjte ji a nakrájejte na půlcentimetrové kostky.
-
Solný odvar: Smíchejte cuketu s kuchyňskou solí a nechte ji chvíli odležet.
-
Zavařování: Připravenou cuketu smíchejte s ostatními surovinami a zavařujte 20 minut při teplotě 85 °C.
Nyní máte k dispozici několik skvělých způsobů, jak zavařit cuketu a vychutnat si ji i mimo sezónu. Ať už upřednostňujete sladkokyselou chuť, recept podobný okurkám nebo čalamádu, cuketa se stává výbornou a výživnou součástí vaší zásoby.
ZAVAŘUJEME CUKETY
Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE
Podívejte se na další články o zavařování jako - Jak zavařit třešně | Jak zavařit červenou řepu | Jak zavařit cuketu | Jak zavařit meruňky | Jak zavařit feferonky | Jak zavařit angrešt | Jak zavařit kozí rohy | Jak zavařit brusinky | Jak zavařit mrkev | Jak zavařit hrášek | Jak zavařit houby | Jak zavařit jablka | Jak zavařit jahody | Jak zavařit broskve | Jak zavařit borůvky | Jak zavařit lečo | Jak zavařit okurky | Jak zavařit švestky | Jak zavařit maso | Jak zavařit mošt | Jak zavařit rajčata | Jak zavařit hrušky
Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.
Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:
- Beauty a kosmetika
- Cestování
- Domov a interiér
- Hobby a zájmy
- Kulinářství
- Móda a styl
- Podnikání a finance
- Rodinný život
- Technologie
- Zvířata a domácí mazlíčci