Powered by Smartsupp

Jak zavařit cuketu a vychutnat si ji i mimo sezónu

Jak zavařit cuketu a vychutnat si ji i mimo sezónu

Cuketa je výživnou zeleninou, která se dá využít do mnoha pokrmů. Pokud máte nadbytek cuket a chcete si je uchovat i mimo sezónu, zavaření cukety je skvělým řešením. Jak na to? V tomto článku vám představíme různé způsoby, jak zavařit cuketu, abyste si ji mohli vychutnat po celý rok.

Jak zavařit cuketu: Sladkokyselý recept

Cukety jsou nejen chutné, ale také plné cenných živin. Obsahují vitamíny A, B, C, vlákninu, vápník, hořčík, železo a další prospěšné látky. Můžete si je vychutnat i mimo sezónu, a to díky sladkokyselému zavaření. Zde je recept:

Postup:

  1. Příprava cukety: Nejprve cuketu omyjte, zbavte jadýrek a oloupejte ji. Poté ji nastrouhejte hrubým struhadlem. Dále oloupejte cibule a také ji nastrouhejte.

  2. Základní směs: Smíchejte nastrouhanou cuketu s cibulí a přidejte 1 lžíci soli, 5 lžic octa, 1 lžičku kmínu a cukr podle své chuti. Tuto směs nechte asi půl hodiny odležet.

  3. Naplnění sklenic: Připravte si zavařovací sklenice a naplňte je připravenou směsí cukety. Sklenice zavařujte přibližně 30 minut při teplotě 85 °C. Výsledkem bude lahodná sladkokyselá cuketa, kterou můžete podávat jako přílohu k masu nebo použít do různých pokrmů.

Zavaření cukety podobně jako okurky

Další možností je zavaření cukety podobně jako okurky. Kromě cukety budete potřebovat cibuli, mrkev a koření jako nové koření, bobkový list, celý černý pepř, hořčičná semínka a kopr. Pro nálev budete potřebovat vodu, sůl, ocet, cukr a kyselinu citronovou.

Cuketová čalamáda

Cuketová čalamáda je dalším skvělým způsobem, jak zpracovat cuketu. Může se stát vynikající přílohou k pečenému nebo grilovanému masu, hodí se i do omáček nebo na opečený toast.

Postup:

  1. Příprava cukety: Oloupejte cuketu, omyjte ji a nakrájejte na půlcentimetrové kostky.

  2. Solný odvar: Smíchejte cuketu s kuchyňskou solí a nechte ji chvíli odležet.

  3. Zavařování: Připravenou cuketu smíchejte s ostatními surovinami a zavařujte 20 minut při teplotě 85 °C.

Nyní máte k dispozici několik skvělých způsobů, jak zavařit cuketu a vychutnat si ji i mimo sezónu. Ať už upřednostňujete sladkokyselou chuť, recept podobný okurkám nebo čalamádu, cuketa se stává výbornou a výživnou součástí vaší zásoby.

ZAVAŘUJEME CUKETY


Klikněte a objevte JÍDLO A NÁPOJE

 

 Podívejte se na další články o zavařování jako - Jak zavařit třešněJak zavařit červenou řepuJak zavařit cuketuJak zavařit meruňkyJak zavařit feferonkyJak zavařit angreštJak zavařit kozí rohyJak zavařit brusinkyJak zavařit mrkevJak zavařit hrášekJak zavařit houbyJak zavařit jablkaJak zavařit jahodyJak zavařit broskveJak zavařit borůvkyJak zavařit lečoJak zavařit okurkyJak zavařit švestkyJak zavařit masoJak zavařit moštJak zavařit rajčataJak zavařit hrušky

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

 Pokud vás zajímají další témata, tak neváhejte navštívit jednu z našich oblíbených kategorií čtenářů:

 

11111