Powered by Smartsupp

Charakteristika a průvodce všech druhů steaků z grilu i pánve

Druhy steaků a stupně propečenosti masa

Grilování steaku není nic jiného než umělecká forma. Při grilování steaku se používají různé metody a techniky a chutě a preference lidí se velmi liší.

Nepochybně jste byli v situaci, kdy jste byli dotázáni: „Jak si dáte svůj steak?“, na což jste možná odpověděli něco jako „středně propečený“ nebo „dobře propečený“. Pokud byly vaše odpovědi jednou z těchto, už jste obeznámeni s termíny používanými k popisu způsobů grilování steaku. Pokud však vaše odpověď byla něco jako „nevím“, „překvapte mě“ nebo „dám si to, co má ona“, nezlobte se, protože se chystáme podívat se na pět nejvíce běžné způsoby grilování steaku. Tímto způsobem můžete přesně vědět, co říct další osobě, která se vás zeptá, jak chcete mít váš steak hotový.

Druhy steaků

Máme mnoho druhů steaků, které se liší zejména propečením nicméně nyní se podíváme na druhy steaků, které jsou rozdělené původem ze kterého zvířete pocházejí.

  • Hovězí steak - Hovězí steak je připravován z hovězího masa, kdy se nejčastěji používá pravá svíčková, falešná svíčková a nebo vysoký roštěnec, kdy tyhle masa jsou trochu rozdílné a nabízí různé textury a chutě. Hovězí steak je specifický tím, že se griluje nebo smaží na vyšší teplotě než ostatní druhy masa.
  • Vepřový steak - Vepřový steak je připravován hlavně z vepřového masa, kdy nejčastěji to bývá vepřový roštěnec. Vepřové maso se nejčastěji připravuje na střední teplotě.
  • Telecí steak - Telecí steak je se dělá z telecího masa, kde nejčastěji patří telecí svíčková nebo telecí kotleta. Stejně jako vepřový steak se i telecí steak připravuje na střední teplotě.
  • Kuřecí steak - Kuřecí steak se připravuje z kuřecího masa, kdy to nejčastěji jsou kuřecí prsa. Kuřecí prsa nebo kuřecí steak se většinou připravuje na vyšší teplotě a netrvá tak dlouho jako například hovězí steak.

Teplota i příprava se může odlišovat jelikož každý má rád něco jiného. Středně propečený steak bývá většinou ten, který má vnitřní teplotu masa 57-63 stupňů Celsia. Propečený steak zase dosahuje vnitřní teploty zhruba 63-68 stupňů Celsia. Medium rare steak což je středně propečený syrový steak by měl mít teplotu zhruba 50-57 stupňů Celsia. Nevíte jak sledovat teplotu masa? K tomu slouží teploměr do kuchyně a díky němu zajistíte perfektní přípravu a propečení vašich steaků, aby nedošlo k nedopečení nebo naopak přepečení steaků.

 


Dárky pro kuchaře a kuchařky

 

RARE

Steaky na propečenost rare se dělají jen krátkou dobu. Boky jsou lehce nahnědlé, nahoře a dole lehce zuhelnatělé, ale střed zůstává jasně červený. Střed by měl být celý teplý. Teplota grilu by měla být nastavená na 230-260 stupňů Celsia, aby došlo k rychlému propečení krajů a vnitřní část masa zůstala syrová.

Rare steak je velmi málo propečený steak, který je spíše krvavý s propečenými kraji

MEDIUM RARE

Středně propečené steaky jsou uprostřed červenorůžové, po stranách hnědé a nahoře a dole připálené. Medium rare propečenost je velmi oblíbená jelikož kombinuje kombinace propečenosti medium a právě rare. Teplota grilu by měla být nastavená na 180-200 stupňů Celsia, aby došlo k rovnoměrnému propečení masa a i tak uvnitř zůstal s menším růžovým pruhem.

Propečení Medium rare steaku je oblíbené a střední varianta mezi Rare a Medium

MEDIUM

Steaky s propečeností medium mají uprostřed tenkou růžovou vrstvu, ale jsou spíše hnědé než růžové. Boky jsou hnědé a horní a spodní část jsou zuhelnatělé do tmavě hnědé. Teplota grilu by měla být nastavená na 200-230 stupňů Celsia, aby došlo k rovnoměrnému propečení s opravdu velmi jemným růžovým středem.

Medium steak je ten, který má rovnoměrně propečené maso s tenkým růžovým pruhem uprostřed

MEDIUM WELL

Steaky medium well nemají uprostřed téměř žádnou růžovou barvu. Téměř po celé délce jsou hnědé a nahoře a dole jsou tmavě spálené. Teplota grilu by měla být nastavená na 180-200 stupňů Celsia, aby došlo k pořádnému propečení s minimálním růžovým pruhem uprostřed.

Medium well je steak, který je hodně propečený s minimálním růžovým pruhem uprostřed

WELL DONE

Dobře propečené steaky nemají uprostřed vůbec žádný nádech růžové. Jsou po celé délce zhnědlé a na horní a spodní straně jsou tmavě zuhelnatělé. Při grilování steaku na propečenost well done, je důležité, aby byl steak propečený pomalu. Zabráníte tak připálení povrchu steaku během pečení uprostřed. Teplota grilu by měla být nastavená na 150-180 stupňů Celsia, aby došlo k pomalému propečení a maso bylo zcela dokonale udělané bez jakéhokoliv růžového proužku.

Well done steak je hodně propečený steak bez růžového proužku a dělá se dlouho na malou teplotu

Všimněte si, že doba pečení a grilování se liší v závislosti na tloušťce řezu masa. Každý má jiné preference a tak se musíte vždy raději každého zeptat jak moc chce steak propečený.

 Podpořte náš článek nákupem z kategorií dárky pro děti, dárky pro mazlíčky, dárky pro muže, dárky pro rodinu nebo dárky pro ženy.

11111